Οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης: συμπτώματα και θεραπεία

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια αρκετά συχνή ασθένεια. Όπως και άλλες παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, τα τελευταία χρόνια αυτή η ασθένεια έχει γίνει νεότερη - παρατηρείται σε άτομα μέσης και μερικές φορές νεαρής ηλικίας. Και, αν και μεταξύ όλων των τμημάτων της θωρακικής περιοχής είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμό, λόγω της κινητικότητας της θέσης των σπονδύλων, αυτή η ασθένεια γίνεται πιο συχνή σε άνδρες, γυναίκες και ακόμη και παιδιά. Γι' αυτό η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια της οποίας τα συμπτώματα και η θεραπεία ενδιαφέρουν πολλούς.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;

Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης δεν αντέχει τόσο μεγάλο φορτίο όσο η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και η κινητικότητά της είναι χαμηλότερη από αυτή της αυχενικής μοίρας. Εξαιτίας αυτού, στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας και άλλων ασθενειών εμφανίζονται σε μεταγενέστερα στάδια από ό, τι σε άλλα μέρη της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς, βλάβες και ασθένειες, όπως η μεσοσπονδυλική κήλη και η μετατόπιση των σπονδύλων. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και τραυματισμών, για παράδειγμα, σκολίωση και κακή στάση του σώματος. Με τη θωρακική οστεοχόνδρωση, όπως και με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, η ασθένεια μπορεί συνήθως να ανιχνευθεί μόνο μετά από σημαντική ανάπτυξη.

Συμπτώματα και σημεία θωρακικής οστεοχόνδρωσης

Η θωρακική οστεοχόνδρωση μπορεί εύκολα να διακριθεί από άλλες ασθένειες από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου. Διακρίνονται τα ακόλουθα σημάδια οστεοχονδρωσίας της θωρακικής περιοχής:

 • Λόγω της παρατεταμένης παραμονής σε μια θέση, εμφανίζεται πόνος στο στήθος - εκδηλώνεται με ξαφνικές κινήσεις ή σημαντική σωματική δραστηριότητα.
 • Η βαθιά εισπνοή και εκπνοή προκαλεί πόνο και σφίξιμο στη μέση της πλάτης.
 • Όταν σηκώνετε τα χέρια ψηλά και κάνετε απότομες στροφές, σημειώνεται ένα σύνδρομο σταθερού πόνου.
 • Μέτριος πόνος παρατηρείται συνεχώς στην περιοχή των ωμοπλάτων.
 • Ορισμένα μέρη του σώματος μουδιάζουν και γίνονται αναίσθητα.
 • Αδικαιολόγητο μυρμήγκιασμα ή ρίγη.
 • Κνησμός ή αίσθημα καύσου στα πόδια, μείωση της θερμοκρασίας τους σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
 • Η ασθένεια προκαλεί παρενέργειες όπως πεπτικές διαταραχές, μεσοπλεύρια νευραλγία και προβλήματα στην αναπαραγωγική σφαίρα.

Ανάλογα με τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής περιοχής εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη της νόσου, η ασθένεια μπορεί να συγχέεται με άλλες, όχι λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η στηθάγχη. Επομένως, για οποιοδήποτε από τα ενδεικνυόμενα σημάδια οστεοχονδρωσίας, είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη εξέταση του σώματος.

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης συνοδεύεται από πόνο στο στήθος

Ο πόνος με αυτή την ασθένεια χωρίζεται σε δύο τύπους:

 • Dorsago - οξύς πόνος σημαντικής έντασης, που συνοδεύεται από αίσθημα ακαμψίας και παρεμβολή στην κανονική αναπνοή.
 • Ραχαλγία – πόνος στην περιοχή των μεσοσπονδύλιων δίσκων που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις της νόσου είναι ο πόνος στην επιγαστρική περιοχή. Παροξύνσεις του πόνου συμβαίνουν ανεξάρτητα από την εποχή, τις περισσότερες φορές που προκαλούνται από τη διατροφή.

Αιτίες θωρακικής οστεοχονδρωσίας

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας της θωρακικής σπονδυλικής στήλης μπορεί να είναι διαφορετικοί. Μεταξύ των πιο κοινών εκδηλώσεων είναι οι ακόλουθες:

 • Παθολογίες της δομής των μεσοσπονδύλιων δίσκων, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικής τάσης για ανάπτυξη παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.
 • Αραιωμένοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, κήλες.
 • Μειωμένη ποιότητα του χόνδρινου ιστού.
 • Διαταραχές του κυκλοφορικού που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στο νωτιαίο μυελό.
 • Παράλογο φορτίο στη σπονδυλική στήλη, που προκαλεί εκφυλισμό μυϊκού ιστού, χόνδρου ή οστών.
 • Έλλειψη βιταμινών και μικροστοιχείων, κυρίως ασβεστίου.
 • Συνεχής σωματική δραστηριότητα.
 • Καθιστική ζωή, εργασία σε υπολογιστή ή οδήγηση αυτοκινήτου.
 • Τραυματισμοί και άλλες βλάβες στη σπονδυλική στήλη.
Η αναπνοή με θωρακική οστεοχόνδρωση προκαλεί πόνο και αίσθημα συστολής

Θεραπεία της θωρακικής οστεοχονδρωσίας

Η θεραπεία για την οστεοχονδρωσία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ακόμη και αν δεν εντοπιστούν εκδηλώσεις με τη μορφή σημαντικού πόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένεια δεν απαιτεί θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι. Η σύγχρονη ιατρική προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μεθόδων για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας και σε συνδυασμό με μεθόδους παραδοσιακής ιατρικής, μπορείτε να επιτύχετε γρήγορα και διαρκή αποτελέσματα.

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι η διάγνωση. Είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ασθένεια - γι 'αυτό, ο γιατρός πραγματοποιεί ψηλάφηση, εξέταση και συλλέγει ένα ιστορικό. Για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η αιτία της νόσου, είναι απαραίτητο όχι μόνο να κάνετε εξέταση αίματος και ούρων, αλλά και να υποβληθείτε σε ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Όταν επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ο γιατρός καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Η συνήθης πορεία περιλαμβάνει όχι μόνο φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και φυσιοθεραπεία, θεραπεία άσκησης και μασάζ.

Θεραπεία άσκησης για θωρακική οστεοχόνδρωση

Η θεραπεία άσκησης για αυτή την ασθένεια είναι υποχρεωτική, όπως και το μασάζ, αλλά η βάση της θεραπείας σε κάθε περίπτωση είναι τα φάρμακα. Ο γιατρός αντιμετωπίζει την οστεοχόνδρωση με βάση τη συγκεκριμένη περίπτωση του ασθενούς.

Σε ασθενείς με θωρακική οστεοχόνδρωση συνταγογραφείται φυσικοθεραπεία

Χειροκίνητη θεραπεία

Η θεραπεία της θωρακικής οστεοχόνδρωσης θα είναι πιο ολοκληρωμένη εάν, εκτός από το τακτικό μασάζ και τη φυσική αγωγή, περιλαμβάνει και χειρωνακτική θεραπεία. Βοηθά να απαλλαγείτε από τον αυξημένο μυϊκό τόνο, να εξαλείψετε τους σπασμούς και επίσης να αποκαταστήσετε την κανονική θέση των μυών της πλάτης. Ένας χειροπράκτης μπορεί να ανακουφίσει την ένταση στην πλάτη, να απελευθερώσει τα αιμοφόρα αγγεία για να βελτιώσει την παροχή αίματος, την ποιοτική διατροφή και να αποκαταστήσει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Φυσιοθεραπεία

Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως συνδυάζεται με φυσιοθεραπευτικές μεθόδους. Συνήθως οι ασθενείς συνταγογραφούνται:

 • Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων είναι η επίδραση των ηχητικών κυμάτων στη θωρακική περιοχή. Βελτιώνει το μεταβολισμό, την παροχή αίματος στην πληγείσα περιοχή, βελτιώνει την αποκατάσταση των ιστών και ανακουφίζει από τον πόνο.
 • Θεραπεία εκτονωτή – βοηθά στην αποφόρτιση της σπονδυλικής στήλης και στην ανακούφιση από σπασμούς υπό την επίδραση του ίδιου του βάρους του ασθενούς.
 • Ηλεκτροθεραπεία – θέρμανση των ιστών με χρήση ηλεκτρικών πεδίων, παροχή παρορμήσεων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την τόνωση του μεταβολισμού. Υπό την επίδραση του ρεύματος, τα φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας απορροφώνται πιο αποτελεσματικά.
 • Θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία – η θεραπεία με χαλαζία ενισχύει την παραγωγή βιταμίνης D και επίσης βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Μαγνητοθεραπεία - ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο σε χαμηλή συχνότητα βελτιώνει την παροχή χρήσιμων ουσιών στην άρρωστη περιοχή, επιταχύνει την επούλωση και βελτιώνει τη ροή του αίματος.
 • Θεραπεία με λέιζερ – τα λέιζερ μπορούν να ανακουφίσουν τους σπασμούς και τον πόνο, να μειώσουν τη φλεγμονή, να διεγείρουν τις διαδικασίες αποκατάστασης των ιστών.
 • Υπέρηχος – Η δόνηση με υπερήχους βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο, τη φλεγμονή και επίσης προάγει την καλύτερη απορρόφηση των φαρμάκων.
Η φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αποτελεσματική απαλλαγή από τη θωρακική οστεοχόνδρωση

Φαρμακοθεραπεία

Για αυτήν την ασθένεια, η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα για εσωτερική χρήση και τοπική εφαρμογή.

Τα δισκία για την οστεοχονδρωσία σας επιτρέπουν:

 • Μειώστε τον πόνο.
 • Ανακουφίστε τη φλεγμονή.
 • Χαλαρώστε τους μύες σας.
 • Βελτίωση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος.
 • Αποκατάσταση του μεταβολισμού;
 • Ενίσχυση της αναγέννησης των ιστών.

Η συμπτωματική θεραπεία είναι πολύ σημαντική για αυτή την ασθένεια. Πρώτα απ 'όλα, πάρτε αναλγητικά. Σας επιτρέπουν να απαλλαγείτε από τον πόνο που μερικές φορές συνοδεύει κάθε κίνηση. Για να εξασφαλιστεί ότι το φάρμακο όχι μόνο ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και μειώνει τη φλεγμονή, συνιστώνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με αναλγητική δράση. Επίσης, για την οστεοχονδρωσία, συνιστάται η λήψη χονδροπροστατευτικών φαρμάκων, συμπλεγμάτων βιταμινών-μετάλλων και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων.

Τα τοπικά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα με τα εσωτερικά. Οι αλοιφές, τα τζελ και οι κρέμες για εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή μπορεί να περιέχουν αναλγητικά και ΜΣΑΦ, καθώς και χονδροπροστατευτικά και άλλους απαραίτητους παράγοντες.

Λαϊκές θεραπείες

Η παραδοσιακή ιατρική βοήθησε στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας πολύ πριν εφευρεθούν όλα τα σύγχρονα φάρμακα. Η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά οι παρενέργειες απουσιάζουν ή είναι ελάχιστες. Οι λαϊκές θεραπείες είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην κύρια θεραπεία και ως μέρος της σύνθετης θεραπείας σας επιτρέπουν να ανακάμψετε πιο γρήγορα.

Λαϊκές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής σπονδυλικής στήλης

Μεταξύ των λαϊκών θεραπειών είναι:

 • Τα φύλλα χρένου, γεμισμένα με βραστό νερό, εφαρμόζονται στην άρρωστη περιοχή - αυτό ανακουφίζει από τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης και οι τακτικές διαδικασίες αποτρέπουν την έξαρση της νόσου.
 • Μια κομπρέσα από σπιτικό τυρί cottage με μερικές σταγόνες ξύδι εφαρμόζεται όλη τη νύχτα για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης στο στήθος ή το λαιμό.
 • Ένα βάμμα από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού coltsfoot χρησιμοποιείται για να τρίψει την πληγείσα περιοχή.
 • Τα φρέσκα κέικ από αλεύρι σίκαλης ψύχονται ελαφρώς και εφαρμόζονται σε επώδυνα σημεία για να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.

Προσφέρει παραδοσιακή ιατρική και θεραπείες για εσωτερική χρήση. Για τη θωρακική οστεοχονδρωσία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

 • Τέσσερις σκελίδες σκόρδο και τρία θρυμματισμένα λεμόνια χυμένα με βραστό νερό λαμβάνονται με άδειο στομάχι, μία κουταλιά της σούπας τη φορά. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαστρίτιδα και πεπτικά έλκη.
 • Ένα αφέψημα από φύλλα lingonberry με ρυθμό μιας κουταλιάς της σούπας ανά λίτρο βραστό νερό λαμβάνεται αντί για συνηθισμένο τσάι.
 • Ξινόχορτο, βρασμένο για δέκα λεπτά. Αφήστε για μερικές ώρες, μετά από τις οποίες παίρνετε μερικές κατοικίες τρεις φορές την ημέρα. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον πόνο στην οστεοχονδρωσία.
 • Χυμός τσουκνίδας. Αναμείξτε σε ίσες αναλογίες με μέλι και αιθυλική αλκοόλη, πάρτε μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα για μιάμιση εβδομάδα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση έξαρσης;

Οι παροξύνσεις είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της ασθένειας. Συνοδεύονται από οξύ και οξύ πόνο, που ονομάζεται dorsago. Είναι πολύ δύσκολο να ανακουφιστείτε από τόσο έντονους πόνους και δεν είναι πάντα δυνατό να το κάνετε μόνοι σας. Η αιτία της έξαρσης μπορεί να είναι:

 • Υποθερμία;
 • Φυσική άσκηση;
 • Υπερκόπωση, συνεχής σκληρή δουλειά.
 • Υπερβολικά ενεργή εκπαίδευση.
 • Στρες και άλλες εντάσεις του νευρικού συστήματος.
Σε περίπτωση έξαρσης της θωρακικής οστεοχόνδρωσης είναι απαραίτητη η διάγνωση από νευρολόγο

Τι πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος αν νιώθει ότι πλησιάζει έξαρση; Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν νευρολόγο. Θα διαγνώσει την κατάστασή σας και θα συνταγογραφήσει τα απαραίτητα μέτρα θεραπείας που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της έξαρσης και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της. Η έξαρση της νόσου συχνά συνοδεύεται από ναυτία, πονοκεφάλους υψηλής έντασης, περιορισμένη κινητικότητα και γενική αδυναμία.

Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια σχετίζεται στενά με την αναπνοή, μια έξαρση μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες με αυτήν - οι βαθιές αναπνοές και οι απότομες εκπνοές γίνονται πολύ οδυνηρές. Για να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των μυϊκών σπασμών, συνιστάται να παρατηρείτε την ανάπαυση στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.

Οι ασθενείς με έξαρση της νόσου παραπέμπονται σε ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, όπου μεταφέρονται με ασθενοφόρο για να μην χρειαστεί να κινηθεί πολύ ο ασθενής. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αρχικά συνταγογραφούνται φάρμακα που ανακουφίζουν από μυϊκούς σπασμούς. Για την ανακούφιση του πόνου, συνταγογραφούνται αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία.

Μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες μιας έξαρσης της νόσου μπορεί να είναι μια μεσοσπονδυλική κήλη. Μια ελαφριά προεξοχή στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε διάφορα μέρη της πλάτης. Εάν η προεξοχή είναι μεγάλη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα και να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από μια μεσοσπονδυλική κήλη σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Για να αποφύγετε τέτοιες επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της νόσου, συνιστάται να ακολουθείτε τους κανόνες:

 • Διατηρήστε ανάπαυση στο κρεβάτι, ελάχιστη σωματική δραστηριότητα και περιττές κινήσεις.
 • Διατήρηση υγιεινής διατροφής.
 • Συμμόρφωση με όλες τις συστάσεις του γιατρού, λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
 • Κάντε μασάζ και τρίψτε την πληγείσα περιοχή.
 • Κατόπιν σύστασης γιατρού - θεραπεία άσκησης.
 • Τρίψιμο με τζελ, αλοιφές και κρέμες που συνταγογραφούνται από γιατρό στην περιοχή του θώρακα και της σπονδυλικής στήλης.
 • Παρακολούθηση σε φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας.

Μέτρα πρόληψης

Η θωρακική οστεοχόνδρωση είναι μια δυσάρεστη ασθένεια που καλύτερα να αποφεύγεται. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, πρέπει:

 • Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη πέρα από τα κανονικά όρια.
 • Προστατέψτε τη σπονδυλική στήλη από υποθερμία.
 • Ξεκουράζεστε τακτικά και αποφύγετε την υπερβολική κούραση.
 • Βεβαιωθείτε ότι η στάση σας είναι σωστή.
 • Μην μένετε στην ίδια θέση για πολλή ώρα, ειδικά αν είναι άβολα.
Για την πρόληψη της θωρακικής οστεοχονδρωσίας, θα πρέπει να κάνετε σωματικές ασκήσεις

Εάν η επαγγελματική σας δραστηριότητα συνεπάγεται αναπόφευκτα παραμονή σε μια θέση, πρέπει να υιοθετήσετε έναν κανόνα σχετικά με τη διεξαγωγή σωματικών ασκήσεων. Οι υπάλληλοι γραφείου, οι οδηγοί και άλλοι επαγγελματίες που κάθονται σε ένα μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να σηκώνονται τακτικά, να αλλάζουν τη θέση της σπονδυλικής στήλης και να τεντώνουν τα πόδια τους. Εάν είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια αυτών των σωματικών λεπτών εκτελείται ένα από τα σετ ασκήσεων που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις.

Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε σωστά και θρεπτικά. Η βασική αρχή μιας υγιεινής διατροφής για το μυοσκελετικό σύστημα είναι η αποφυγή των αλμυρών τροφών. Το αλάτι εναποτίθεται στον ιστό των οστών και του χόνδρου, προκαλώντας την καταστροφή του.

Είναι καλύτερο να κοιμάστε σε ορθοπεδικά στρώματα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερο να κοιμάστε σε σκληρή επιφάνεια παρά σε πολύ μαλακή επιφάνεια. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια ειδική σανίδα στο κρεβάτι ή στον καναπέ.