Οσφυαλγία

αιτίες πόνου στην πλάτη

Κάθε δέκατο άτομο στον κόσμο βιώνει πόνο στην πλάτη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα για εργασία και περιορίζει πολύ τον συνήθη τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρής ασθένειας, η θεραπεία της οποίας είναι πιο αποτελεσματική με την έγκαιρη διάγνωση. Επομένως, εάν εμφανιστούν δυσάρεστα συμπτώματα στην περιοχή της πλάτης, ειδικά στα κάτω μέρη, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό. Ο ειδικός θα κάνει μια αντικειμενική διάγνωση και θα καταρτίσει ένα στοχευμένο σχέδιο θεραπείας και αποκατάστασης.

Η σύγχρονη κλινική απασχολεί ιατρούς υψηλής εξειδίκευσης και φροντίδα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνικά ή online. Η υποδοχή των ειδικών οργανώνεται σε ώρα βολική για τον ασθενή.

Σχετικά με την ασθένεια

Ο πόνος στην πλάτη, και ειδικά στο κάτω τρίτο της, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς απευθύνονται σε νευρολόγους, χειρουργούς, θεραπευτές και ορθοπεδικούς. Οι απώλειες εργασίας από την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος καταλαμβάνουν μία από τις κορυφαίες θέσεις, καθώς, κατά κανόνα, επηρεάζεται η πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, ηλικίας 20 έως 60 ετών και πιο συχνά - 25-45 ετών.

Η σπονδυλική στήλη φέρει ένα κολοσσιαίο μηχανικό φορτίο, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας πολύπλοκος ανατομικός σχηματισμός στον οποίο οι κυκλοφορικές, υποστηρικτικές και σπονδυλικές δομές που νευρώνουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα είναι στενά συνυφασμένες. Γι' αυτό οι αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, που οδηγούν σε συμπίεση ή ερεθισμό των στοιχείων της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να εκδηλωθούν ως παθολογία οποιωνδήποτε εσωτερικών οργάνων (πονοκέφαλος, αγγειακή δυστονία, υπέρταση, αρρυθμία, σεξουαλική δυσλειτουργία κ. λπ. ).

Τύποι πόνου στην πλάτη

Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που προκαλείται από υπάρχουσα ή πιθανή βλάβη των ιστών. Η διάρκεια του πόνου στην πλάτη μπορεί να ποικίλλει, επομένως υπάρχουν 3 τύποι:

 • οξεία - διαρκεί έως και 6 εβδομάδες.
 • υποξεία – υπάρχει για περισσότερο από 6 εβδομάδες.
 • χρόνια - ενοχλεί ένα άτομο για περισσότερο από 3 μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αιτίες του πόνου στην περιοχή της πλάτης, μπορεί να είναι συγκεκριμένος ή μη ειδικός. Ο πιο συνηθισμένος πόνος που συναντάται στην κλινική πράξη είναι ο μη ειδικός πόνος, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από την απουσία σαφούς σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των υφιστάμενων συμπτωμάτων και των δεδομένων αντικειμενικής εξέτασης (φυσικής και ενόργανης). Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να διακόψει την παρόρμηση του πόνου.

Οι γιατροί μιλούν για συγκεκριμένο πόνο στην πλάτη εάν ανακαλύφθηκαν μία ή περισσότερες παθολογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια μιας ενδελεχούς διαγνωστικής έρευνας. Σε αυτή την περίπτωση, οι μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη του συνδρόμου πόνου μπορεί να είναι:

 • συμπίεση των νευρικών δομών?
 • φλεγμονώδης βλάβη στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.
 • αστάθεια διαφορετικών τμημάτων της σπονδυλικής στήλης (η οσφυϊκή περιοχή υποφέρει συχνότερα).
 • βλάβη στους μύες και την περιτονία.

Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, ο συγκεκριμένος πόνος στην πλάτη ταξινομείται ως εξής:

 • δισκογόνος - η αιτία έγκειται στη βλάβη του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
 • ριζική – προκαλείται από συμπίεση των νευρικών ριζών που αναδύονται από το νωτιαίο μυελό μέσω των μεσοσπονδύλιων τρημάτων.
 • μυοπεριτονιακό – ο πόνος εμφανίζεται λόγω βλάβης των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη ή/και των μεμβρανών του συνδετικού ιστού που τους καλύπτουν.
 • αρθρική – ο πόνος προκαλείται από όψη-αρθρική οστεοαρθρίτιδα.

Η αυθόρμητη οσφυαλγία, που εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία.

Συμπτώματα πόνου στην πλάτη

Η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει με οξύ πόνο σε οποιοδήποτε σημείο της πλάτης, ο οποίος εντείνεται με ενεργές κινήσεις και κάμψη. Αλλά πιο συχνά όλα ξεκινούν με ένα «ανεκτό» αίσθημα δυσφορίας στις περιοχές της ωμοπλάτης, της οσφυϊκής και της ωμικής ζώνης. Η ενόχληση εντείνεται το βράδυ, με αδυναμία των παρασπονδύλιων μυών, ή το πρωί, ως αποτέλεσμα κακών συνθηκών ύπνου.

Ανάλογα με τον μηχανισμό ανάπτυξης του πόνου, μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα:

 • μούδιασμα σε ένα χέρι ή πόδι?
 • μειωμένος μυϊκός τόνος?
 • παθολογική ευαισθησία: αίσθηση ερπυσμού, αίσθηση καψίματος κ. λπ.
 • δυσλειτουργία των πυελικών οργάνων: ακράτεια ούρων, αερίων ή κοπράνων, διαταραχές οικειότητας στους άνδρες κ. λπ.

Οι πιο συχνές αιτίες πόνου στην πλάτη

Σύμφωνα με παρατηρήσεις και αναδρομικές μελέτες, οι πιο συχνές αιτίες οσφυαλγίας σε ασθενείς που επισκέπτονται ένα ιατρικό κέντρο είναι οι ακόλουθες καταστάσεις:

 • κήλη δίσκου, στένωση (στένωση) του σπονδυλικού σωλήνα, διάφορες μορφές οστεοχόνδρωσης - εκφυλιστική βλάβη στις μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις (σπονδυλαρθρώσεις), αυξημένη κινητικότητα των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης (αστάθεια της σπονδυλικής στήλης) και ολίσθηση των σπονδύλων (εκφυλιστική σπονδυλολίσθηση).
 • τραυματικοί απλοί τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης.
 • παθολογικά κατάγματα των σπονδύλων που συμβαίνουν στο πλαίσιο της οστεοπόρωσης (μια μικρή εξωτερική πρόσκρουση αρκεί για να διαταραχθεί η ακεραιότητα του οστού).
 • επιθετικό αιμαγγείωμα - ένας όγκος που προέρχεται από αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να συμπιέσει τους κοντινούς ιστούς.
 • πρωτογενείς και μεταστατικούς όγκους που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη.

Διάγνωση πόνου στην πλάτη

Για τον εντοπισμό πιθανών αιτιών πόνου, οι γιατροί στο ιατρικό κέντρο πραγματοποιούν μια ολοκληρωμένη εξέταση του ασθενούς. Το διαγνωστικό πρόγραμμα καταρτίζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Εκτός από μια αντικειμενική νευρολογική εξέταση, μπορούν να συνταγογραφηθούν οι ακόλουθες διαγνωστικές διαδικασίες:

 • Αξονική τομογραφία σπονδυλικής στήλης. Στην κλινική η εξέταση πραγματοποιείται με τη χρήση συσκευής υψηλής ακρίβειας που κάνει 128 τομές της ανατομικής περιοχής. Αυτό καθιστά δυνατή την ανίχνευση διαφόρων ανωμαλιών στη δομή της σπονδυλικής στήλης, περιλαμβανομένων. στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Η αξονική τομογραφία είναι κατατοπιστική για τον εντοπισμό αναπτυξιακών ανωμαλιών και εκφυλιστικών-δυστροφικών βλαβών στους σπονδύλους, εστίες φλεγμονής, όγκους οστών, κατάγματα και μετατοπίσεις σπονδύλων, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, αιμορραγίες στο νωτιαίο μυελό, που σχετίζονται με ρήξη αρτηριοφλεβώδους δυσμορφία.
 • Πυκνομετρία σπονδυλικής στήλης με υπολογιστή. Η μελέτη σας επιτρέπει να μετρήσετε αντικειμενικά την οστική πυκνότητα, η οποία είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση της λανθάνουσας οστεοπόρωσης. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί αυτή η κατάσταση, τόσο πιο γρήγορα ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία για την ενίσχυση των οστών σας.
 • Μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης. Τα περισσότερα επαγγελματικά κέντρα διαθέτουν σύγχρονο τομογράφο που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο 1, 5 Tesla, το οποίο σας επιτρέπει να λαμβάνετε λεπτομερείς εικόνες υψηλής ακρίβειας. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ανιχνεύσει όχι μόνο παθολογίες των οστών, αλλά και βλάβες μαλακών ιστών. Η μέθοδος είναι ενημερωτική για την ανίχνευση διαφόρων μορφών οστεοχόνδρωσης (μεσοσπονδυλικές κήλες και προεξοχές, αρθρώσεις των αρθρώσεων), τραυματισμούς και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, αγγειακές ανωμαλίες, φλεγμονώδεις παθήσεις του νωτιαίου μυελού, όγκους ποικίλης πυκνότητας κ. λπ.
 • Ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Ένα ρομποτικό σύμπλεγμα 3D ακτίνων Χ σάς επιτρέπει να εξετάζετε διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης με μία διαδικασία, ενώ το λογισμικό υπολογιστή εκτελεί ψηφιακή «ράψιμο» εικόνων. Αυτό αυξάνει σημαντικά τη διαγνωστική αξία της μεθόδου. Η κλινική είναι εξοπλισμένη με υπολογιστές και σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας με ευρεία λειτουργικότητα, που επιτρέπουν την εξέταση ασθενών ακόμη και με μεγάλο βάρος (έως 200 κιλά).

Το διαγνωστικό πρόγραμμα για ασθενείς με οσφυαλγία περιλαμβάνει και εργαστηριακές εξετάσεις. Σας επιτρέπουν να ακολουθήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης και την επιλογή της βέλτιστης λύσης στο πρόβλημα.

Γνώμη ειδικού

Ο πόνος στην πλάτη είναι συνηθισμένος σε άτομα άνω των 60 ετών και πολλοί άνθρωποι τον αποδίδουν στην «ηλικία», στερώντας εσκεμμένα τη χαρά της ενεργητικής κίνησης. Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η καθυστερημένη διάγνωση, καθώς και η ακατάλληλη θεραπεία, συχνά παρατείνει τη νόσο για πολλούς μήνες, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να παραπέμπονται για τη δημιουργία μιας ομάδας αναπηρίας και η πρόωρη χειρουργική θεραπεία συχνά προκαλεί μόνιμη αναπηρία στους ασθενείς. Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία λόγω της λεγόμενης σπονδυλικής οστεοχόνδρωσης.

Ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για πόνο στην πλάτη;

Οι γενικοί γιατροί ασχολούνται με γενικά θέματα πόνου στην πλάτη. Εάν απαιτείται άκρως εξειδικευμένη θεραπεία, ο ασθενής παραπέμπεται σε νευρολόγο και εάν υπάρχουν ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία, σε νευροχειρουργό.

Θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Συντηρητική θεραπεία

Για την ανακούφιση του πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, θεραπεία με κορτικοστεροειδή και αποκλεισμοί τοπικών αναισθητικών. Ως μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπείας είναι χρήσιμα η σωματική άσκηση, το μασάζ, η φυσιοθεραπεία, η ρεφλεξολογία κ. λπ.

Η επακόλουθη φύση της συντηρητικής θεραπείας καθορίζεται από την αιτία του συνδρόμου του πόνου. Έτσι, για την οστεοαρθρίτιδα χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για την οστεοπόρωση φάρμακα που εμποδίζουν τη δραστηριότητα των κυττάρων που καταστρέφουν τον οστικό ιστό κ. λπ. Ορισμένες παθολογίες απαιτούν αρχικά χειρουργική επέμβαση, επειδή. . . τα συντηρητικά μέτρα αποδεικνύονται a priori αναποτελεσματικά.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική θεραπεία ασθενών με πόνο στην πλάτη στην κλινική μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση, σε άλλες απαιτείται παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

Ανάλογα με την αιτία του πόνου στην πλάτη, οι γιατροί χρησιμοποιούν διάφορες χειρουργικές επιλογές.

Οι κύριοι τύποι χειρουργικής φροντίδας είναι οι εξής:

 • Πυρηνοπλαστική. Σε περίπτωση προεξοχής ή μεσοσπονδυλικής κήλης γίνεται παρακέντηση στην προβολή του πάσχοντος δίσκου. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο (μέθοδος ψυχρού πλάσματος ή ραδιοσυχνοτήτων), το παραμορφωμένο τμήμα του πυρήνα «εξατμίζεται», γεγονός που μειώνει την πίεση στη νευρική ρίζα. Ως αποτέλεσμα, ο πόνος εξαφανίζεται. Η αποκατάσταση είναι σύντομη - περίπου 2 εβδομάδες.
 • Μικροδισκεκτομή. Αυτή η μικροχειρουργική επέμβαση γίνεται για μεσοσπονδυλική κήλη αρκετά μεγάλου μεγέθους. Μετά την αφαίρεση του προπτωθέντος τμήματος του πολφικού πυρήνα εξαλείφεται το σύνδρομο πόνου.
 • Απονεύρωση ραδιοσυχνοτήτων των αρθρώσεων της όψης. Η επέμβαση ενδείκνυται για μυοπεριτονιακή προέλευση οσφυαλγίας και σοβαρής σπονδυλαρθρίτιδας. Υπό την επίδραση ρεύματος υψηλής συχνότητας, εμφανίζεται θερμοπηξία των νευρικών απολήξεων, ο ερεθισμός των οποίων προκαλεί πόνο. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μονοήμερη επέμβαση με σύντομη περίοδο αποκατάστασης (1-2 ημέρες).
 • Σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Μια σταθεροποιητική δομή εγκαθίσταται στην προβληματική περιοχή, η οποία στερεώνει σταθερά τη θέση των σπονδύλων. Ως σταθεροποιητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιδωτά συστήματα στερέωσης, ενδοσωματικοί κλωβοί, συστήματα με στρωτά άγκιστρα και κοιλιακές πλάκες.
 • Αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα. Ο χειρουργός αφαιρεί συμπιεστικά θραύσματα και δομές. Εάν υπάρχει αυξημένη κινητικότητα μεμονωμένων τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση σταθεροποίησης.
 • Σπονδυλοπλαστική. Αποστειρωμένο ιατρικό οστικό τσιμέντο εγχέεται στον πάσχοντα σπόνδυλο μέσω ειδικής βελόνας. Ως αποτέλεσμα, η σταθερότητα και η λειτουργικότητα αποκαθίστανται στη σπονδυλική στήλη.

Πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Τα προληπτικά μέτρα είναι σημαντικά τόσο για εκείνους τους ανθρώπους που δεν έχουν βιώσει ποτέ πόνο όσο και για εκείνους που έχουν ήδη αντιμετωπίσει δυσάρεστα συμπτώματα. Οι νευρολόγοι και οι ορθοπεδικοί συνιστούν:

 • εκτελείτε τακτικά ασκήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των μυών της πλάτης.
 • αποφύγετε τη σωματική αδράνεια.
 • κρατήστε το σωματικό βάρος υπό έλεγχο.
 • Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη ή κάντε το σωστά, χωρίς να ασκείτε πίεση στη σπονδυλική στήλη.
 • θεραπεύει και διορθώνει έγκαιρα διαταραχές της στάσης του σώματος, ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων.
 • υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και ακολουθείτε όλες τις συστάσεις του γιατρού.

Αναμόρφωση

Η διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της περιόδου αποκατάστασης εξαρτώνται από το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Μετά από ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, συνιστάται στον ασθενή να αρχίσει να περπατά μέσα στην πρώτη ημέρα· μετά από πιο εκτεταμένες επεμβάσεις, ο ασθενής γίνεται πιο δραστήριος μέσα σε λίγες ημέρες. Ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να κυμαίνεται από 1-2 ημέρες έως 1, 5 μήνα. Ο θεράπων ιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις ιδιαιτερότητες της περιόδου αποκατάστασης.

Είναι σημαντικό, μετά την ανακούφιση του οξέος πόνου και την αποκατάσταση του ιστού, να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ενίσχυση του μυϊκού κορσέ της πλάτης. Αυτό θα σταθεροποιήσει τη σπονδυλική στήλη και θα μειώσει την πίεση στους σπονδύλους. Ένα σύνολο σωματικών ασκήσεων θα πρέπει να αναπτυχθεί από έναν ειδικό, λαμβάνοντας υπόψη την αρχική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Γιατί πονάει η πλάτη μου;

Οι αιτίες του πόνου μπορεί να ποικίλλουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται συμπίεση των νευρικών ριζών, σε άλλες, οι μύες και η περιτονία είναι κατεστραμμένες, σε άλλες, οι μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις υποφέρουν. Μερικές φορές η αιτία του πόνου σχετίζεται με λειτουργικές καταστάσεις.

Τι να κάνετε όταν πονάει η πλάτη σας;

Πρώτα απ 'όλα, πηγαίνετε στο γιατρό. Ως πρώτες βοήθειες, μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμες ή τζελ με βάση μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στο σημείο που πονάει.

Η χειρουργική επέμβαση με βοηθά να επιστρέψω στον κανονικό τρόπο ζωής μου;

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη χειρουργική τεχνική που θα βοηθήσει να σπάσει ο «φαύλος κύκλος». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική θεραπεία ανακουφίζει αξιόπιστα τον πόνο και αποκαθιστά την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για πόνο στην πλάτη;

Οι γενικοί γιατροί ασχολούνται με γενικά θέματα πόνου στην πλάτη. Εάν απαιτείται άκρως εξειδικευμένη θεραπεία, ο ασθενής παραπέμπεται σε νευρολόγο και εάν υπάρχουν ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία, σε νευροχειρουργό.